JemDomace BLOG

Domači recepti iz lokalno pridelanih sestavin

POMEN LOKALNO PRIDELANE HRANE

Spletna tržnica Jem domače je pripravila kampanjo ozaveščanja o pomenu lokalno pridelane hrane

Trajnostnost, samooskrba, skupnost — to so pojmi, ki predstavljajo protiutež globalizaciji, ki je naš planet pripeljala do roba. Tako ne gre več naprej, tega se zavedamo vsi, ki ne zanikamo podnebnih sprememb in ki ne pristajamo na sedanje stanje.

Sedanje stanje pomeni tudi nevzdržne načine pridelave hrane — svetovna mesna industrija sodi med največje onesnaževalce okolja, globalno poljedeljstvo pa nizke cene sadja in zelenjave dosega na račun nizkih standardov dela in stiskanja delovne sile, ki jo večinoma sestavljajo migranti brez vsakršnih pravic, ki v suženjskih razmerah garajo za dolar ali dva na dan in spijo pod polivinilom, ki ni več dovolj dober za toplo gredo, in mali kmetje, ki ne morejo biti konkurenčni, čeprav vse naredijo sami.
Pa se škropiv, konzervansov in različnih ojačevalcev okusov še dotaknili nismo.
Vertikalno vrtnarjenje po balkonih in urbano čebelarstvo na strehah stolpnic so dokaz, da mestni človek želi stik z naravo nazaj. Čeprav vsi nimamo možnosti, da bi hrano pridelali sami, se nam ni treba vdati v prepričanje, da so velike trgovske verige edina možna izbira.
Vsakdo, ki da nekaj nase, in mu ni vseeno, kaj da vase, bo našel pot, da do prave zdrave hrane tudi pride.

DOBRO JE …

Naši otroci za razvoj potrebujejo kar najboljše prehranske sestavine, njihovi starši pa zanje (in zase) želimo samo najboljše. Naši starši pa se še vedno živo spomnijo časov, ko so hrano pridelovali sami in je ta imela dober okus in veliko hranljivo vrednost.
Lokalno pridelana hrana je domača hrana, domača hrana pa je dobra. Jemo res za to, da preživimo, a smisel hrane je tudi v okusu. Zakaj ne bi pri uživanju hrane tudi zares uživali. In po resnično dobro hrano ni treba daleč.

… BLIZU.

Strokovnjaki za prehrano so si edini, da bi moral vsakdo uživati predvsem tiste pridelke, ki zrastejo v njegovi okolici, in to takrat, ko je sezona zanje.
Kratka pot pridelka do mize je zagotovilo, da do kakovostne hrane pridemo hitro. Ne valja se po skladiščih, v katerih se porabi neskončno energije za zagotavljanje primerne temperature in svetlobe, ne gnije na trgovskih policah in prevoz do kupca ne pušča tako velikega ogljičnega odtisa.
Predvsem pa nam ni treba nikamor, da bi svoje priljubljene pridelke naročili. To lahko naredimo kadar koli prek spleta.

… SVEŽE.

Si predstavljate zelene sadeže, ki se tisoče kilometrov gnetejo na prikolici s plinom za pravočasno dozorevanje?
Ali glave solate s tabletko za odganjanje škodljivcev, ki bi jo med vožnjo lahko oglodali do kocena? Mi tudi ne.
Kmetova roka utrga sadež, ki je dozorel v naravnem okolju in po naravni poti. Odloži ga v zabojček, ki ga odnese v avto in nam ga dostavi. Bolj sveže ne gre. Dober okus in izdatna doza vitaminov sta zagotovljena.

… ZDRAVO.

Pravijo, da je zdrava vsaka hrana, če jo ješ zdrav. A predstavljajte si lepo okrogel in nabrekel sadež ali kos zelenjave, vzgojen v okolju, v katerega po naravi ne sodi.
Z umetno ustvarjenim podnebjem v topli gredi in redno škropljen s sredstvi, ki v vojnem času predstavljajo bojne strupe.
Najsi je človek še tako zdrav, dolgo ne bo.
Brez agresivnih in umetnih dodatkov, brez konzervansov in ojačevalcev okusa pride hrana samo iz lokalnega okolja.

… MOJE.

Če je mojo najljubšo zelenjavo pridelal moj sosed, potem bo to moja prva izbira in z veseljem bom pripravil okusno in zdravo pojedino, v kateri bodo uživali moji najbližji.
Ne gre za sebičnost, ampak zgolj za zavedanje, da moramo posvojiti, kar izhaja iz našega okolja, in da moramo podpreti naše ljudi. Tudi na tak način, da kupujemo lokalno pridelano hrano.

KO JEMO DOMAČE, SMO DRUŽBENO ODGOVORNI

Morda se premalo zavedamo dejstva, da z nakupom od lokalnih pridelovalcev ustvarjamo dohodek za naše ljudi in tako vračamo v skupnost — če kupujemo od velikih trgovcev, pa pokrivamo njihove marže, dobičke velikih blagovnih znamk in delničarjev, tisti, ki je hrano dejansko pridelal, pa je zadnji člen verige, pri katerem se vseskozi išče način, kako mu dati čim manj.
Spletna tržnica jemdomace.si uspešno deluje že od leta 2013. Sodelujemo z lokalnimi pridelovalci ter zagotavljamo širok izbor kakovostnih izdelkov s preverjenim poreklom. Podpiramo lokalne pridelovalce in ponudnike iz širše regije ter jim omogočamo, da jih spozna čim več odjemalcev.
Ob vseh prednostih, ki jih prinaša kvalitetna lokalno pridelana hrana, ter dejstvu, da spletna tržnica ponuja le izbrane kvalitetne pridelke in izdelke, smo prepričani, da bo vsak lahko zase izbral tisto, kar išče.
Podprimo torej lokalno, domače, vračajmo v skupnost in bodimo zgled tistim, ki prihajajo za nami.

Naročila za tekoči teden sprejemamo do srede do 12. ure, pakete dostavljamo ob petkih med 9.30 in 15.30 na želeni naslov ali pa jih prevzamete osebno v skladišču spletne tržnice.

Jem Domace

Na vrh