JemDomace BLOG

Domači recepti iz lokalno pridelanih sestavin

BUČKE

BUČKE

Bučke in buče so poleti zelo priljubljena hrana, poznamo pa jih kar nekaj različnih vrst. Bučke kulinarično obravnavamo kot zelenjavo, pa so bučke botanično gledano nedozorelo sadje, saj so pravzaprav otekli jajčniki bučkinega cveta. In to niti približno niso vse…

JABOLKA

JABOLKA

Jabolko na dan, odžene zdravnika stran, pravi star pregovor. Za popolno zdravje jih boste sicer potrebovali nekaj več, vendar naj vam to ne vzame poguma. Jabolka krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo…

ČESNOVA JUHA

ČESNOVA JUHA

Sestavine za 4 osebe: – 4 glave česna (uporabimo lahko tudi mladi česen), – 4-5 krompirjev, – 2,5 dl smetane za kuhanje, – maslo, – sol, poper, muškatni orešček Priprava: Česen olupimo in na hitro prepražimo na maslu. Krompir olupimo…

OREHOVE REZINE

OREHOVE REZINE

Enostavno in hitro pripravljeno pecivo. Sestavine: 3 jajca 1 lonček sladkorja (2 dl) 1 lonček mleka 1/2 lončka olja 1 lonček pšeničnega zdroba 4 velike žlice ostre moke 1 pecilni prašek 1 lonček mletih orehov 3 olupljena in naribana jabolka 250 mascarpone…

SOLATA IZ AJDOVE KAŠE

SOLATA IZ AJDOVE KAŠE

Zelo enostavna in nadvse okusna solata iz ajdove kaše z zelenjavo, mladim sirom in morskimi sadeži. Sestavine: 250 g ajdove kaše Sol, poper, česen, olivno olje 1 čebula 1 strok česna 1 rumena ali rdeča paprika 1 korenček 1 paradižnik…

JABOLČNA MARMELADA

JABOLČNA MARMELADA

Sestavine: 1 kg jabolk 300 g sladkorja sok 1 limone 1 žlička cimeta ​Priprava: Jabolka olupimo in drobno narežemo ter jih pokapljamo z limonovim sokom, da ne potemnijo. Sladkor in cimet stresemo na jabolka, nato damo posodo in pristavimo na ogenj,…

ZAPEČENI MLINCI

ZAPEČENI MLINCI

Sestavine: 2 čebuli, maslo, 500 g mletega mesa, 200 g mlincev, 1 jajce, 3 dcl mleka, 2 dcl smetane za kuho Priprava Čebuli olupimo in ju drobno nasekljamo, nato jo v ponvi prepražimo na maslu in dodamo 1,5-2 žlički soli….

PITA S SKUTO IN BLITVO

PITA S SKUTO IN BLITVO

Sestavine: 5 jajc 1 dcl mleka 1 dcl olivnega olja 500 g skute sol (po potrebi) 100 g blitve 4 žlice koruznega zdroba 4 žlice moke 1 vrečka pecilnega praška 2 žlici mešanice semen.   Priprava: Pečico vklopimo na 180…

Na vrh