JemDomace BLOG

Domači recepti iz lokalno pridelanih sestavin

BLITVA

Blitva je zelenjava, ki spada v vrsto »solatnice in špinačnice«. Je sorodnica rdeče pese, ki ima zgubane temnozelene in čvrste liste ter steblo različnih barv. Najbolj običajna blitva ima listna stebla in vmesna rebra bele barve, vedno bolj priljubljene pa so tiste z rumenimi, oranžnimi, roza ali rdečimi stebli in rebri.

Nekateri pravijo, da je podobna špinači in jo v kuhi tudi velikokrat nadomešča, a vendarle ima močnejši okus in je tudi bolj trpežna: lažje prenaša vroče in suhe razmere.

To vsestransko zelenjavo sejemo od spomladi do jeseni. Za gojenje je nezahtevna, težave pa nam lahko povzročijo gosenice in polži, ki si z veseljem privoščijo njene liste.

Liste pobiramo po potrebi, vedno pa najprej poberemo zunanje in pustimo vsaj 6 notranjih, da se lahko rastlina še naprej razvija. Pri pobiranju se izogibamo uvelim listom, listom z rjavimi ali rumenimi madeži ter steblom, ki so porjaveli.

Blitvo očistimo tako, da jo potopimo v veliko skledo ali korito vode. Listi bodo splavali na površino, umazanija se bo potopila na dno. Z rokami narahlo premešamo blitvine liste v vodi in ponovimo postopek s svežo vodo tolikokrat, dokler na dnu korita ni več zemlje. Blitva nas bo shranjena v hladilniku razveselila še po 4 dneh od pobiranja.

Zelenjava je vir vitaminov, mineralnih snovi, ogljikovih hidratov, vlaknin in nima visoke energijske vrednosti. Blitva se pri tem ponaša z vsebnostjo vitaminov K, A in B6 ter  betacianinom, flavonoidom, manganom, magnezijem, kalijem in kalcijem. V skladu s tem ima potencial, da:

  • blaži vnetje,
  • pomaga pri nevtralizaciji toksinov,
  • sodeluje pri uravnavanju glukoze v krvi,
  • povečuje učinkovitost delovanja vitamina B1,
  • omogoča strjevanje krvi,
  • sodeluje pri presnovi beljakovin,
  • omogoča pravilno delovanje mišic, živcev in srca, ter
  • vpliva na trdnost kosti in zob.

V dveh študijah so raziskovalci s Harvardove šole za javno zdravje odkrili, da določena zelenjava, med katero spada tudi blitva, zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

100g blitve vsebuje 14 kcal, 2 g beljakovin, 0 maščob in 1 g ogljikovih hidratov.

 

Povzeto po:

Velika knjiga o zelenjavi: vrtnarjenje, zdravje, lepota, ročna dela, recepti; avtorji Suzie Ferrie et al. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016

Hrana in prehrana: Milena Suwa Stanojević; Ljubljana: i2, 2017

www.bodieko.si

Jem Domace

Na vrh