Nastavitve piškotkov

Domači recepti

JEM DOMAČE: PUSTNI KROFI
Tradicionalna okusna pustna jed, katero imajo radi majhni in veliki. SESTAVINE za 25 kosov: 1 kg namenske ali mešanice gladke in ostre moke 100 g sladkorja 7 rumenjakov 60 g kvasa 10 g soli 75 g margarine 2 žlici ruma 1 vanilin 4 dl toplega mleka polovico naribane limonine lupine 15 dcl olja za cvrenje   PRIPRAVA Naredimo kvasec iz toplega 2 dl mleka, malo sladkorja in kvasa. V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico za sladkor, rumenjake, vanilin sladkor, rum, limonino lupino, margarino. Ob strani posode damo sol. Ko je kvas vzhajal, ga zl..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: ŠPARGLJEVA JUHA S ČEMAŽEM
Sestavine: 500 g špargljev 2 pesti čemaža 200 ml sladke smetane 1 čajna žlička limoninega soka 1 ščepec sladkorja 3 jedilne žlice masla sol poper (sveže mleti) 1 l zelenjavne juhe ali vode od kuhanja špargljev Priprava: Za špargljevo juho s čemažem olupimo stebla špargljev, tako da začnemo pri glavicah. Olupke špargljev 10 minut kuhamo v 1 litru slane vode, ki smo ji dodali ščepec sladkorja, nato pa jih odcedimo in še enkrat zavremo. Čemaževe liste splaknemo pod hladno vodo in jih grobo sesekljamo. ..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: ŠPARGLJEV SLADOLED
Sestavine: 400 gramov ŠPARGLJEV 400 mililitrov mleka 100 gramov sladkorja 6 rumenjakov 100 gramov crème fraiche (lahko je tudi kisla smetana ali mileram) ščepec soli   Priprava: Šparglje narežemo na majhne kose. V slanem kropu jih kuhamo okoli deset minut, potem pa ohladimo v mrzli vodi. Rumenjake in sol zmešamo v gladko zmes, v drugi posodi pa zavremo mleko in sladkor. Zmanjšamo ogenj, v mleko prilijemo rumenjake in neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice. Pazimo, da zmes ne zavre. Ko se zgosti, jo odstavimo z ognja, precedimo in ohladimo v ledeni vodni kopeli. ..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: ČOKOLADNA ROLADA
Sestavine:    Za testo: 5 jajc 8 dag jedilne čokolade 8 dag sladkorja   Za nadev: 250 ml sladke smetane   Za preliv: 120 g jedilne čokolade košček margarine 0,5 dcl mleka mrvice, perlice   Priprava:   Zmešamo rumenjake s sladkorjem in dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado. Beljake stepemo v sneg in ga dodamo masi (mešamo na roke). Peki papir namažemo z malce olja. Testo damo na peki papir in  pečemo cca. 10 minut na 200 stopinj. Ko je testo pečeno, ga obrnemo na delovni pult, ki smo ga pre..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: ČEBULNA MARMELADA
SESTAVINE: 4 velike rdeče čebule 5 žlic olivnega olja prb. 3dl rdečega vina 4 žlice rdečega vinskega kisa 1/2 žličke soli črni poper v zrnu   PRIPRAVA: Kozarčke za vlaganje temeljito operemo in odcedimo. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke lističe.  V večji ponvi ali voku segrejemo olivno olje, na katerega stresemo narezano čebulo. Med mešanjem jo pražimopribližno 6 minut, da upade in se rahlo obarva. Temperaturo znižamo, čebulo pa začinimo s soljo in pražimo vsaj še 10 minut. Čebulo potresemo s sladkorjem in sveže mletim črnim poprom, potem ..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: ZABELJEN FIŽOL
SESTAVINE: 1 kg stročnatega fižola 3 žlice zaseke 1 kisla smetana sol krompir   POSTOPEK: V velikem loncu zavremo soljeno vodo. Ko vre, dodamo fižol, da se skuha do mehkega, vendar ne zdrizastega. Ko je fižol skoraj kuhan, v ponvici prepražimo zaseko, da se ocvirki lepo zapečejo, odstavimo in šele nato dodamo kislo smetano. Premešamo in damo nazaj na ogenj, da se pokuha. Fižol odcedimo, stresemo v skledo in prelijemo z zabelo. Premešamo, zraven postrežemo kuhan krompir. Dober tek!   Povzeto po: www.kulinarika.net ..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: SLIVOVI CMOKI IZ SKUTNEGA TESTA
S slivami nadevani cmoki iz rahlega skutnega testa, bodo popestrili vaše vsakodnevno kosilo. Postrežete jih lahko kot glavno jed ali kot toplo sladico. Sestavine za 4 osebe: 250 g puste nepasirane skute 140 g ostre moke 2 ščepca soli 40 g masla 2 rumenjaka 12 svežih sliv 100 g masla 60 g drobtin   Priprava:   Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicami dobro pretlačimo ali spasiramo s paličnim mešalnikom. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Doda..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: SIRUP PROTI KAŠLJU
Za pripravo potrebujemo: 1 veliko čebulo sladkor ali med posodo oz. kozarec   Čebulo olupite in narežite na tanjše rezine (ne pretanke). Rezine boste zlagali v kozarec v plasteh. Najprej v kozarec položite rezino čebule in posujte s sladkorjem. Nato znova položite rezino čebule in posujte s sladkorjem ... in tako vse do konca. Zadnja plast naj bo sladkor. Dobro zaprite, pustite počivati čez noč in že naslednji dan boste imeli v kozarcu pripravljen sirup. Večkrat na dan pojejte eno ali dve žlički sirupa in prehlad bo čudežno izgubil svojo moč. ..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: REGRATOVA SOLATA Z JAJCI
Sestavine: 200 g svežih regratovih listov 4 jajca 1,5 žlice jabolčnega kisa 3 žlice bučnega olja 2 ščepca soli Priprava: Regrat temeljito očistimo, operemo in osušimo. Jajca previdno položimo v kozico in zalijemo s toliko hladne vode, da so povsem pokrita. Kozico pristavimo na zmerno temperaturo in počakamo, da voda zavre. Ko voda zavre, kozico odstavimo in jajca v vodi pustimo še natanko 8 minut. Nato jih ohladimo pod hladno tekočo vodo in olupimo. Jajca razrežemo na kolobarje ali četrtine. Iz kisa, bučnega olja in soli v maj..
Preberite več
(0) komentarjev.
JEM DOMAČE: POROVA KREMNA JUHA
SESTAVINE: 1 velik por (s kmetije Janžekovič) 1 krompir (s kmetije Dobnikar) sol, poper, česen v prahu voda smetana za kuhanje   PRIPRAVA: Por narežemo na kolobarje, krompir pa na majhne koščke. Por prepražimo na maslu ter dušimo, dodamo krompir in premešamo. Zalijemo z vodo - vode dodamo toliko, da sta krompir in por pokrita. Solimo, popopramo ter kuhamo tako dolgo, dokler ni kuhano. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, nato dodamo smetano za kuhanje in premešamo. Po želi dodamo še česen v prahu. Povzeto po: www.kulinarika.net   ..
Preberite več
(0) komentarjev.
paymethods

Za vsebino informacij je odgovoren Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica.
Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Politika razvoja podeželja 2007-2013

© 2013 RIC Slovenska Bistrica     Izdelava spletnih strani Aliansa54