Nastavitve piškotkov

Splošne novice

Splošne novice

KISLO ZELJE
Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin. Kot večina drugih fermentiranih živil tudi kislo zelje pospešuje čiščenje prebavil in izboljšuje presnovo. Tako se zaradi izboljšane črevesne flore določena hranila lažje absorbirajo v črevesju, kar posledično krepi imunski sistem. Z uživanjem kislega zelja izginejo številne zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo. Priporočljivo je uživanje čim več surovega kislega zelja, saj kuhanje in drugi načini toplotne obdelave nekoliko zmanjšajo ..
Preberite več
(0) komentarjev.
KONOPLJINO SEME
Konopljina semena so eden najbogatejših virov rastlinskih beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline (omega 3), vitamine B in E, minerale in fitol. Vsebujejo tudi visoko raven antioksidantov, kar posledično krepi imunski sistem. Zaradi vsebnosti teh zdravilnih sestavin je konoplja koristna za zmanjševanje holesterola, preprečuje kardiovaskularne bolezni, krepitev imunskega sistema, celjenje ran, nego las in kože. Konopljina semena lahko uporabite na različne načine: posujete jih lahko po solati, dodate v jogurt in omake ali jih jeste samostojno. Dnevno je pri..
Preberite več
(0) komentarjev.
BUČKE
Bučke in buče so poleti zelo priljubljena hrana, poznamo pa jih kar nekaj različnih vrst. Bučke kulinarično obravnavamo kot zelenjavo, pa so bučke botanično gledano nedozorelo sadje, saj so pravzaprav otekli jajčniki bučkinega cveta.  In to niti približno niso vse skrivnosti, ki jih skrivajo! Ne le pri sladkornih težavah, pomagajo tudi pri vnetjih. Vsebujejo namreč protivnetne karotenoide in polisaharide; več raziskav kaže, da pomagajo pri boleznih srca in ožilja ter celo prebavnega trakta, še najbolj pri razjedi na želodcu in dvanajstniku. Semena in olja, pridobljena iz njih, imajo tu..
Preberite več
(0) komentarjev.
BELA ČEBULA
Ste vedeli, da so čebulo v zdravilskih obredih uporabljali že 4000 let pred našim štetjem? Nič čudnega, saj ima čebula številne zdravilne učinke. Pokukali smo v knjigo Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni, avtorice Anne McIntyre, in preverili, kako vse lahko čebulo uporabimo v domači lekarni:  1. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka. 2. Surova čebula znižuje nezdravi holesterol in varuje pred srčnim napadom. 3. Čebula spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje. 4. Čebula nam daje energijo, ko smo utrujeni in izčrpani. 5. Čebula je močno razkužilo (v..
Preberite več
(0) komentarjev.
RDEČA PESA
Surova rdeča pesa pomaga pri krepitvi in čiščenju krvi in ožilja, zatira tumorje in nekatere hujše bolezni, učinkuje pri virusnih obolenjih in prehladih, je preventivna zaščita pred posledicami škodljivega radioaktivnega in drugih sevanj, upočasnjuje staranje, čisti in raztapla, ledvice ter sečni mehur. Pri zdravljenju z rdečo peso se v razne namene uporabljajo surovi gomolji, sok in listi. Pomaga tudi primeru slabokrvnosti, hripavosti, proti prehladu, za odstranjevanje kurjih očes, za krepitev in čiščenje krvi Domača uporabnost Sok rdeče pese se uporablja za znižanje telesne tempe..
Preberite več
(0) komentarjev.
REGRAT
Je zelo hranilna rastlina in z njegovim uživanjem si lahko krepimo zdravje. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. Med drugim vsebujejo več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča. Uživanje regrata krepi delovanje jeter. pomaga zdraviti hepatitis. pomaga odpravljati žolčne kamne. blaž..
Preberite več
(0) komentarjev.
ŠPARGLJI = BELUŠI
Šparglji so zelena trajnica, ki lahko uspeva tudi več kot 20 let. Pri nas rastejo predvsem na Primorskem, saj potrebujejo rahla tla. V težki in vlažni zemlji namreč ne uspevajo dobro. Poznamo več vrst špargljev. V osnovi jih delimo na divje in gojene, slednje pa delimo še na bele in zelene šparglje. Kot posebna sorta pa obstajajo še vijoličasti. Pri nas so na krožnikih najpogosteje beli (gojeni) šparglji, rečemo jim tudi beluši, in divji šparglji, ki pa so lahko lasasti, obmorski ali ostrolistni in jih nabiramo predvsem na Primorskem. Vse vrste pa so užitne in so lahka, zdrava in okusna ze..
Preberite več
(0) komentarjev.
MOTOVILEC
Motovilec vsebuje zdravju koristne snovi – poleg vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem ter B6, ki odpravlja utrujenost, vsebuje še železo, magnezij in kalij ter folno kislino, ki odpravlja slabokrvnost. Motovilec, kot rečeno, vsebuje ogromno železa, ki je zelo dragocen element za telo, saj poživi celično dihanje. Železo omogoča tvorbo zadostnih količin rdečih krvnih telesc, zato naj si motovilec privoščijo ženske ob obilnih menstruacijah, da si nadomestijo izgubljeno železo. Če imamo možnost, jed z motovilcem obogatimo z živilom, bogatim z vitaminom C, da povečamo njegove učinke. Name..
Preberite več
(0) komentarjev.
ČIŠČENJE Z JABOLČNIM KISOM
Ker uničuje bakterije in odpravlja neprijetne vonjave, je jabolčni kis odlično neškodljivo naravno čistilo. Raztopino jabolčnega kisa lahko s pridom uporabite pri čiščenju kopalnice, kjer pomaga odstranjevati tudi vodni kamen. Odličen je tudi za čiščenje hladilnika in pralnega stroja. Slednjega čistimo tako, da v posodico s pralnim praškom dodamo dve žlici kisa. Postopek lahko opravimo kar med običajnim pranjem, saj jabolčni kis ne poškoduje perila. ..
Preberite več
(0) komentarjev.
Z JABOLČNIM KISOM PROTI PRHLJAJU
Če se želite znebiti prhljaja, zmešajte ¼ skodelice jabolčnega kisa z ¼ skodelice vode. Kis uravnoteži pH vrednost lasišča in na ta način pomiri prhljaj. Mešanico nanesite na lasišče. Ovijte okrog glave toplo brisačo in pustite delovati približno pol ure. Dobro sperite z lasišča. Uporabite enkrat do dvakrat na teden. ..
Preberite več
(0) komentarjev.
paymethods

Za vsebino informacij je odgovoren Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica.
Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Politika razvoja podeželja 2007-2013

© 2013 RIC Slovenska Bistrica