Nastavitve piškotkov

BUČKE

Bučke in buče so poleti zelo priljubljena hrana, poznamo pa jih kar nekaj različnih vrst. Bučke kulinarično obravnavamo kot zelenjavo, pa so bučke botanično gledano nedozorelo sadje, saj so pravzaprav otekli jajčniki bučkinega cveta.  In to niti približno niso vse skrivnosti, ki jih skrivajo!

Ne le pri sladkornih težavah, pomagajo tudi pri vnetjih. Vsebujejo namreč protivnetne karotenoide in polisaharide; več raziskav kaže, da pomagajo pri boleznih srca in ožilja ter celo prebavnega trakta, še najbolj pri razjedi na želodcu in dvanajstniku. Semena in olja, pridobljena iz njih, imajo tudi dolgo zgodovino glede uporabe v ljudskem zdravilstvu. Ni presenetljivo, da izjemne pomagajo pri protimikrobni zaščiti, posušena bučna semena pa še danes uporabljajo za zdravljenje proti trakulji in podobnim zajedavcem. Koristijo tudi proti težavam s prostato. Kombinacija antioksidantov in protivnetnih sestavin pa seveda pomaga pri boju proti raku, vendar dokazila za to še čakamo.

Kaj najdemo v bučkah?

  • vitamin C

  • molibden

  • vitamine B1, B2, B3, B6

  • mangan

  • kalij

  • magnezij

  • fosfor

  • omega 3 maščobe

  • zelo malo kalorij

 

Povzeto po: www.bodieko.si

Dodaj komentar

Vaše ime:

E-mail naslov:

Naslov:

Komentar: Opomba: HTML ni preveden!

Prepišite kodo v spodnji obrazec iz slike:



paymethods

Za vsebino informacij je odgovoren Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica.
Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Politika razvoja podeželja 2007-2013

© 2013 RIC Slovenska Bistrica