Nastavitve piškotkov

ŠPARGLJI = BELUŠI

Šparglji so zelena trajnica, ki lahko uspeva tudi več kot 20 let. Pri nas rastejo predvsem na Primorskem, saj potrebujejo rahla tla. V težki in vlažni zemlji namreč ne uspevajo dobro. Poznamo več vrst špargljev. V osnovi jih delimo na divje in gojene, slednje pa delimo še na bele in zelene šparglje. Kot posebna sorta pa obstajajo še vijoličasti.

Pri nas so na krožnikih najpogosteje beli (gojeni) šparglji, rečemo jim tudi beluši, in divji šparglji, ki pa so lahko lasasti, obmorski ali ostrolistni in jih nabiramo predvsem na Primorskem. Vse vrste pa so užitne in so lahka, zdrava in okusna zelenjava, ki ima številne zdravilne učinke. Uživamo mlade poganjke, ki jih režemo spomladi.

Šparglji so bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo železo, fosfor, kalcij, mangan in druge minerale, asparaginom, eterično olje, jantarno kislino, vsebuje tudi izredno veliko folne kisline. Le 100 gramov špargljev namreč pokrije dnevno potrebo po tej biološki snovi.

 

 

Povzeto po: http://www.vizita.si​

Dodaj komentar

Vaše ime:

E-mail naslov:

Naslov:

Komentar: Opomba: HTML ni preveden!

Prepišite kodo v spodnji obrazec iz slike:paymethods

Za vsebino informacij je odgovoren Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica.
Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Politika razvoja podeželja 2007-2013

© 2013 RIC Slovenska Bistrica